top of page

Ik houd van het gedoe van een bedrijfskledingproject

Schoonmaak is mijn eerste liefde, maar Bedrijfskleding absoluut mijn second love. Schoonmaak is een echt vak, maar het is vooral mensenwerk en ik houd nu eenmaal van mensen. Maar waar schoonmaak voor iedereen medewerker gelijk is, is bedrijfskleding dit niet.Iedere functie heeft zijn eigen specificaties en gevaren.


Minstens zo belangrijk: hét zijn mensen die de kleding dragen, geen normen. Kleding zit letterlijk dicht op de huid. Dus ieder heeft zijn voorkeuren, wat de één top vindt, vindt de andere echt helemaal niets. Maar als bedrijf ben je geen Zalando. Als er een corporate collectie wordt gevraagd gaat er nog een extra schepje op de uitdaging. De complexiteit van een bedrijfskledingproject, vind ik fantastisch om te begeleiden.


Mijn stelregel is beoordeel een kleding-aanvragen aan de hand van “nut en noodzaak”. En uitzonderingen alleen toestaan als daar een medische reden voor is. Een kledingpakket moet je beheren. Daar zijn regels en processen voor nodig. Want het is net als een olievlek, als je één uitzondering maakt, dan kun je niet meer terug. Streng maar rechtvaardig, met regels dus. Bij ieder bedrijfskledingproject moet je het kleding- of pbm reglement tegen het licht houden. Past het nog bij het bedrijf. Naast de regels zijn ook de circulaire eisen. Er zijn regels vanuit de overheid, zoals de belastingwetgeving en de upv-textiel. Als bedrijf wil je ook de kosten beheren. Je wilt weten wie welke kleding in bezit heeft, hoe de levensduur kan worden verlengd en ervoor zorgen dat kleding optimaal wordt ingezet. De medewerker die jouw bedrijf tijdelijk komt ondersteunen, is zijn kleding weer netjes ingeleverd bij uitdienst zodat deze kleding opnieuw kan worden ingezet. Gelukkig zijn er goede kledingmanagementsystemen die het beheer van een kledingpakket een stuk eenvoudiger en inzichtelijker maken. De leverancier wordt steeds meer een ketenpartner die adviseert en meedenkt. Het zijn kennispartners die jouw bedrijf ondersteunen in de wereld van ISO-normen, MVO-regelgeving, processen en circulariteit. Maar hoe vind jij de partij die bij jouw bedrijf past? 


Een bedrijfskledingproject begin ik met het gegeven dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Voor een perfectionist als ik ben, een uitdaging om in iedere geval zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Om de beste partner voor een opdrachtgever te vinden. Om ervoor te zorgen dat alle regels zo duidelijk mogelijk zijn gecommuniceerd. Als ik start aan een bedrijfskleding-project hoor ik ook vaak: het is altijd gedoe. Jij liever dan ik! Maar ik houd van dat gedoe.



Opmerkingen


Recent Posts
bottom of page