De legokist en afval
Mijn broer had een hele grote handgemaakte lego kist. In die kisten zaten vakken waarin op kleur de verschillende lego-bouwstenen werden opgeborgen. Mijn broer was heel precies. Dus geen
bouwsteentje lag verkeert. Ik mocht de lego gebruiken, als ik er maar voor zorgden dat alles netjes op kleur en soort bleef. Dat was voor mij een hele uitdaging, want ik ben meer van “even snel” en de snel kist dicht. Maar ja, dan mocht ik niet meer met “de lego”. En dus hield ik mij aan de spelregels.
De afgelopen week zijn alle afvalbakken in de kantoorruimten opnieuw beplakt. Wij scheiden het afval al langer alleen niet helemaal op de juiste manier waardoor het effect van onze inspanning niet optimaal is. Afval in een verkeerde bak betekent dat de zak niet direct in de juiste afvalstroom kan worden geleegd of onbruikbaar is. Het afval wordt nu door de schoonmaak medewerkers meegenomen, de verschillende stormen bij elkaar in de zak van de werkwagen. Op het afvaldepot worden deze zakken dan weer gescheiden. Echter wat je ziet is een medewerker die alles bij elkaar gooit. Om zowel aan de beleving als aan de wens om het proces te optimaliseren iets te doen gaan we het proces vanaf vandaag anders organiseren.
De eerste stap is duidelijk maken wat in welke stroom moet. Dus duidelijke signing. Stap twee, een medewerker die verantwoordelijk is voor het afval van de kantoren. Hij of zij bekijkt de afvalstroom, corrigeert als het nodig is, zamelt in, stelt en beantwoord vragen en rapporteert. Er is nu ook tijd om de koffieprut of terwijl de koffiedroes apart in te zamelen. Alles heeft tot doel de afvalstromen zo goed mogelijk te scheiden op een zo hoogwaardig mogelijk niveau zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt. In het begin zal de medewerker nog met één afvalzak werken waarin alles verzameld wordt, maar er is een afvalkar voor de verschillende stromen in de maak.
Afval scheiden is net als de legokist van mijn broer, alleen als we de juiste blokjes op kleur en grote in het goede vakje doen, dan doen wij mee! Wie wil er nu niet meedoen. Het kost soms wat moeite, maar het is echt de moeite waard. Dank je wel.
Комментарии